Youtube Channel

Thin crust pizza dough

Thin crust pizza dough (English recipe at bottom of page)
พิซซ่าแป้งบางกรอบ
แป้งพิซซ่าสูตรนี้เป็นแบบอิตาเลี่ยนแท้ๆ ซึ่งเป็นแบบแป้งบางกรอบ ถ้าใครชอบแบบแป้งหนานุ่มคงต้องผ่านสูตรนี้ไป แต่แป้งสูตรนี้กรอบแบบไม่แข็ง
ส่วนผสม
สำหรับพิซซ่า ถาด 30x30 นิ้ว 2 ถาด
แป้งอเนกประสงค์ 3 1/2 ถ้วย
น้ำอุ่น 1 ถ้วย
น้ำมันมะกอก 1 ช้อนโต๊ะ
ยีสต์แห้ง 1 1/2 ช้อนชา
เกลือ 1 ช้อนชา
น้ำตาลทราย 1 1/2 ช้อนชา
วิธีทำ
ผสมยีสต์ น้ำตาลทราย และน้ำอุ่น เข้าด้วยกัน รอจนยีสต์ทำงาน เป็นฟอง ประมาณ 5 นาที
ร่อนแป้ง และเกลือ ลงในชามนวดแป้ง ใส่น้ำมันมะกอกลงไป  เมื่อยีสต์พร้อมทำงาน ใส่ยีสต์ลงไปผสมและนวดจนเนียน ถ้าแป้งแฉะไปให้เติมแป้งเพิ่มลงไปทีละช้อน จนแป้งเนียนมือดี
เมื่อนวดจนแป้งได้ที่ ให้เอาน้ำมันมะกอก ลูบให้ทั่วก้อนแป้งและชามนวดแป้ง คลุมแป้งด้วยแร๊พ และคลุมชามนวดแป้งด้วยพลาสติก นำเข้าเก็บในตู้เย็น 24 ชม เมื่อครบเวลาแล้ว วอร์มเตาอบที่ 250'c นำแป้งออกมาคลึงตามขนาดของถาดที่จะใช้อบ จากนั้นนำส้อมมาจิ้มเป็นรูเล็กๆให้ทั่วแผ่นแป้ง แล้วนำเข้าอบ 4-5 นาที จากนั้นนำออกมาแต่งหน้าพิซซ่าตามชอบ แล้วนำกลับเข้าอบอีกครั้งที่อุณหภูมิเท่าเดิม เป็นเวลา 12-15 นาที

Thin crust pizza dough : serve for 30x30cm 2 pan
Be creative with toppings for this pizza - use your favorite vegetable and meat toppings.
Ingredients:
·         1 1/2 teaspoons active dry yeast
·         1 cup warm water  (40’c)
·         1 ½ teaspoons sugar
·         1 tablespoon olive oil
·         3 1/2 cups all-purpose flour
·         1 teaspoon salt
Preparation:
In a small bowl, sprinkle the yeast on the warm water and stir to dissolve it, add sugar. Set aside until the yeast starts forming bubbles in about 5 minutes.
Sift the flour ,salt , oil in a large bowl. Pour the yeast mix it in,then mix with your hands to form a dough. Knead the dough driefly with your hands pushing and floding. Knead just long enough for the dough to take in a little more flour and until it no longer sticks to your hands.
Spread a little olive oil in side a bowl and around or your dough. And rap with plastic for dough not touch air.
Keep dough in refrigerator 24 hours. Preheat your oven 250’c
After 24 hours take dough and spare it to 2 part and using a rolling pin for make shape of dough whatever your pan shape.
Use fork pushing all on dough in pan and take in over for 4-5 minutes
After first bake take dough and make your pizza topping and return your pizza to over again with 250’c 12-15 minutes.

No comments: